Usein kysyttyä

Olemme koonneet tälle sivulle meille usein esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Mikäli et löydä vastausta kysymykseesi, ota meihin yhteyttä Yhteystiedot -sivun kautta.

Pesupöydät ja rst-altaat

Mitkä ovat tiskipöydän ja terästason maksimimitat?

Stalan Seitsikko-mallistosta löydät rst-tiskipöytiä ja terästasoja ilman allasta aina 3 metriin saakka. Voit valita tason mitat 5 mm tarkkuudella ja sijoittaa altaan ja / tai liesiaukon myös samalla tarkkuudella. Seitsikko-tasot suunnittelet helposti STALA*Designer -suunnitteluohjelmalla.

Yli 3 metriset tasot, kulmaratkaisut ja erikoistyöstöt löydät Tailor-made -mallistostamme. Nimensä mukaisesti Tailor-made valmistetaan räätälöitynä juuri sinun toiveidesi mukaisesti. Voit tilata vaikka keittiösaarekkeen, erikoispitkän tason tai sijoittaa monta allasta samaan tasoon. Vain mielikuvitus on rajana Tailor-made -tasoissa. Kokeile helppokäyttöistä suunnitteluohjelmaa täällä.

Komposiittialtaan puhdistus?

Komposiittiallas, kuten muutkin keittiöaltaat, tulee pyyhkiä käytön jälkeen tahrojen poistamiseksi. Käytä puhdistukseen lämmintä vettä ja nestemäistä astianpesuainetta, huuhtele pinta ja kuivaa pehmeällä liinalla.

Altaan pinnalle jäänyt vesi saattaa kuivuessaan aiheuttaa kalkkijälkiä, joka näkyy erityisesti mustassa värissä. Valkoisessa altaassa lika näkyy mustaa selvemmin, joten päivittäiseen puhdistukseen tulee kiinnittää erityistä huomioita

Pinttynyt ja/tai vaikea lika pestään helpoiten hankaamalla voimakkaasti altaan pohjaa ns. ihmesienellä (esim. Stala-puhdistusieni), taikasienen käyttöohjeen mukaisesti. Koska altaan materiaali on metallisia keittiövälineitä kovempaa, voi altaaseen irrota metallisista keittiövälineistä ja kattiloista pieniä metallihiukkasia, jotka näkyvät "naarmuina" altaan pinnassa. Nämä saat poistettua helpoiten pesemällä jäljet ihmesienellä.

Avaa tästä tarkempi hoito-ohje komposiittialtaalle >

Pesupöydän puhdistus / vaikeat tahrat

STALA*pesupöydät ja -altaat valmistetaan korkealaatuisesta ruostumattomasta teräksestä. Ruostumaton pinta on kestävä, hygieeninen ja helppo puhdistaa. Perussääntö: pese, huuhtele, kuivaa.

Päivittäiseen puhdistukseen soveltuu käsitiskiaine, esim. Fairy. Pinttyneeseen likaan, rasvatahroihin, ruostepilkkuihin tehoaa parhaiten hyvin emäksinen puhdistusaine (ph 12 - 13), esim. Cif Cream tai Universal Stone. Anna aineen vaikuttaa altaan / tason pinnalla noin 15 minuuttia, jonka jälkeen pinta hangataan keittiösienellä tai tiskiharjalla, lopuksi huuhdotaan huolellisesti ja kuivataan.

Jos käytössäsi on tasoon upotettu allas, huolehdi tason ja altaan välisen rajapinnan säännöllisestä puhdistamisesta. Älä käytä puhdistuksessa hankausjauheita tai teräsvillaa, sillä ne naarmuttavat tasoa. Hankaa tason pintaa tuotteen pituussuuntaisesti. Altaiden sisäpinnalla hankausliike on pyörivä.

Lataa rst-pinnan hoito- ja puhdistusohje tästä.

Voiko tason naarmuuntumista estää?

Ruostumaton teräs naarmuuntuu aina käytössä ja naarmut näkyvät häiritsevimmin uudessa, vasta käyttöön otetussa pinnassa. Käytön myötä pinta naarmuuntuu kauttaaltaan ja kun tason pinta hieman himmenee, eivät yksittäiset naarmut erotu enää tasosta. Kuvioidussa pinnassa naarmut eivät erotu niin selvästi kuin sileässä pinnassa.

Naarmut eivät estä tuotteen käyttöä, vaan ovat lähinnä esteettinen haitta. Tasoa / allasta tulee käyttää normaalisti eikä naarmuuntumista kannata varoa - tuotteen pinta patinoituu ajan mittaa melko tasaisisti. Naarmuuntumisesta huolimatta ruostumaton teräs on suosittu, kestävä ja hygieeninen materiaali paljon kokkaavan keittiöissä.

Säännöllisellä puhdistuksella on tärkein merkitys pinnan ulkonäölle tulevien vuosien aikana. Puhdista pinta säännöllisesti hoito-ohjeen mukaan, älä käytä puhdistuksessa hankausjauheita tai teräsvillaa.

Voiko ruostumaton teräs ruostua?

Ruostumaton teräs ei ruostu. Mikäli altaan pinta näyttää ruosteiselta, johtuu se ulkopuolisen aineen ruostumisesta altaan pinnalla. Tämä tahra, kuten muutkin vaikeat likatahrat, poistetaan puhdistamalla pinta hyvin emäksisellä puhdistusaineella (ph 12 - 13), esim. Cif Cream tai Universal Stone. Anna vaikuttaa 15 minuuttia ja tarvittaessa hankaamalla varovasti, jotta tahra irtoaa. Huuhtele hyvin ja anna kuivua rauhassa. Toista käsittely tarvittaessa. Puhtaaseen pintaan muodostuu ilman vaikutuksesta pintaa suojaava oksidikalvo.

Älä jätä märkää valurautaista tai muuta ruostuvaa metalliastiaa tasolle pitkäksi aikaa, sillä ne jättävät ruosteisen jäljen terästasoon. Vältä myös happamien pesuaineiden käyttöä, esim. osassa keittiösaippuoita saattaa olla sitruunahappoa, mikä ei sopi yhteen teräspinnan päälle kuivuttuaan. Jos kuitenkin happamia pesuliuoksia käytetään, huuhtele erittäin huolellisesti ja kuivaa tuote käytön jälkeen välittömästi.

Voinko tilata terästason ilman altaita?

Kyllä, vaihtoehtoina ovat sileä teräspinta tai Deko-kuvio. Suunnittele taso helposti STALA*Designer –suunnitteluohjelmalla, saat valmiin piirroksen, mittakuvan ja hinnan tuotteelle. Tilaa suunnittelemasi taso tai tiskipöytä jälleenmyyjän kautta.

Otanko täysleveän tiskipöydän vai upotettavan altaan?

Täysleveällä teräksisellä tiskipöydällä saa yhtenäisen ja linjakkaan ilmeen keittiöön. Myös veden käsittely on huoletonta ja turvallista. Upotettava tiskiallas antaa lisää valintamahdollisuuksia pesupisteen ympärillä oleville tasomateriaaleille, jos materiaaliksi haluaa vaikkapa kiveä, puuta tai laminaattia.

Tailor-made -mallistostamme löydät joko työtason päälle tai kahden tason väliin sijoitettavan, korkeareunaisen tiskipöytämoduulin. Sen ansiosta vesiroiskeet eivät karkaa altaan ympäriltä ja voit huoletta kokata, tiskata ja roiskia altaan ympärillä.

Tasoon upotettavat altaat sopivat eri asennustapoihin, esimerkiksi huullokseen tai tason alle. Esimerkiksi laminaattitasoon sopivat parhaiten tason päälle asennettavat hana-alueelliset altaat, kuten Lyria, Ease tai Neo tai Combo-komposiittiallas. Kivitasossa tyylikkäimmän lopputuloksen saat alta-asennuksella, johon parhaiten sopivat esimerkiksi Max- tai Combo-sarjan altaat ilman hana-aluetta.

Kuinka monta allasta kannattaa valita tiskipöytään?

Altaiden määrää kannattaa miettiä käyttäjien tarpeiden ja tottumusten mukaan. Yhdellä altaalla pärjää mainiosti, jos keittiössä ei kokata joka päivä. Jos keittiö on tehokäytössä päivittäin, kannattaa valita vähintään puolitoista-altainen tiskipöytä, esimerkiksi F-Seitsikko. Mikäli tiskaat astiat käsin, suosittelemme kahden altaan yhdistelmää.

Mistä Stalan tuotteita voi ostaa?

Hyvin varustetuista keittiökalusteliikkeistä, rautakaupoista ja LVI- ja lukkoliikkeistä kautta maan. Useimpia altaita löytyy myös rakennus- ja sisustusalan verkkokaupoista. Jälleenmyyjämme palvelevat mielellään kuluttaja-asiakkaita ja taloyhtiöitä.

Stala-tuotteita on lisäksi myynnissä StalaShopissa, josta kuluttajat voivat tilata itselleen esimerkiksi postilaatikoita, keittiövarusteita, jätevaunuja tai lisävarusteita ja varaosia. Tuotteet toimitetaan nopeasti Lahdesta.

Kuinka pitkä takuu tuotteilla on?

Kaikilla Stala-allastuotteilla on kotitalouskäytössä kahden vuoden (24 kk) materiaali- ja valmistusvirhetakuu ostopäivästä lukien. Mikäli tuotteessa on huomauttamista, ottakaa ystävällisesti yhteyttä tuotteen ostopaikkaan kuitin / ostotositteen kera. Osaan Stalan tuotteista saa varaosia mm. StalaShopin kautta.

Mikä on MONOreuna? Miten MONOreunaisen altaan voi asentaa?

MONOreuna on suora, tasainen reuna, joka on useimmissa Stalan altaissa. MONOreuna mahdollistaa altaan asennuksen eri tavat. Hana-alueelliset tuotteet soveltuvat parhaiten päältä- ja huullosasennukseen. Irtoaltaat voi myös asentaa tason alle, tällöin tulee tilata erilliset kiinnikkeet, jotka toimitetaan veloituksetta altaan mukana (Y-1591).

Päältäasennuksessa on huomioitava, ettei reunan alla ole tiivistenauhaa. Tason ja altaan välinen tiivistys tehdään asennusvaiheessa silikonilla tai soveltuvalla elastisella tiivistysmassalla, kiinnikkeet kiristetään tason alapuolelle normaalisti. Seuraa altaan mukana toimitettavia asennusohjeita.

Postilaatikot

Miten tilaan nimikyltin Stala-postilaatikkoon?

UUSI POSTILAATIKKO
Kun ostat uuden postilaatikon, löydät kilven tilaamiseen tarvittavan tunnuksen ja salasanan laatikon sisältä (pyöreä tarra). Tilaus tehdään Stalan nettisivujen kautta, jossa ohjelma kysyy tarrasta löytyvät tiedot. Kilpi sisältyy laatikon hintaan ja se toimitetaan postitse noin kahden viikon kuluessa kilven tilaamisesta. Klikkaa tästä PL-3/4 -laatikon kilpitilaukseen. Jos uusi laatikkosi on mallia PL-2, klikkaa tästä kilpitilaukseen.

VANHA POSTILAATIKKO
Jos tarvitset uuden nimikilven vanhaan PL-3 tai PL-4 postilaatikkoon, voit ottaa tilauksen osalta suoraan yhteyttä Kilpi-Koskiseen (www.kilpi-koskinen.fi). Jos laatikko on mallia PL-2G tai PL-2W, ota uuden kilpitilauksen osalta yhteyttä Stalan myyntiin p. 03 882 1133 tai sink.sales@stala.com.

Miten huollan postilaatikkoa?

Öljyä lukko säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa syksyisin ennen pakkasia kovaa pakkasta kestävällä ase- tai lukkoöljyllä. Tarkista laatikon silikonisaumojen kunto ja lisää tarvittaessa silikonia (suositus 4 – 5 vuoden välein). Puhdistukseen soveltuvat normaalit miedot pesuaineet, kuten Fairy. Öljyttävän lukon tulee olla puhdas ja kuiva, joten annathan lukon kuivua pesun jälkeen. Mikäli käytät talvella lukkosulaa, öljyä lukko aina lukkosulan käytön jälkeen, jotta lukko toimisi moitteettomasti.

PL-3 ja PL-4-postilaatikoihin on saatavana lisävarusteena erillinen lukkoa suojaava silikoninen lukonsuoja PL-C. Myös se suojaa suojaa lukkoa pölyltä, sateelta, lumelta ja jäätymiseltä.

Katso myös erillinen hoito-ohje.

Mikä jalka sopii postilaatikkooni?

PL-2 postilaatikoille sopivat jalkamallit PL2J-1, PL2J-2, PL2J-3 sekä PL2J-4. Postilaatikot kiinnitetään jalustaan laatikon alapohjasta neljällä ruuvilla, jotka sisältyvät jalan toimitukseen.

PL-3 ja PL-4 postilaatikoille sopivat jalkamallit PLJ-1, PLJ-2, PLJ-3 ja PLJ-4. Postilaatikot kiinnitetään jalustaan laatikon takaseinästä neljällä ruuvilla, jotka sisältyvät postilaatikon toimitukseen.

Jalkojen asennus on helppoa, sillä mukana toimitetaan maakiila, joka upotetaan maahan. Jalka kiinnitetään maakiilaan ja postilaatikko ruuvataan neljällä ruuvilla paikoilleen.

Jäätyneen lukon sulatus.

Paras keino jäätymistä vastaan on lukon säännöllinen öljyäminen ennen talvea ase- tai lukkoöljyllä. Jos lukko pääsee jäätymään, sulata lukko esimerkiksi laittamalla kuumaa vettä sisältävä pakastepussi lukkoa vasten. Kun lukko on sula, öljyä se kovaa pakkasta kestävällä ase- tai lukkoöljyllä. Hätätapauksessa voi käyttää lukkosulaa, mutta lukko on öljyttävä tämän jälkeen, sillä lukkosula kuivattaa lukkoa. Lukkosuojan käyttö suojaa lukkoa pölyltä, sateelta, lumelta ja jäätymiseltä ja sen voi asentaa PL-3 ja PL-4 postilaatikkoon helposti jälkikäteen.

Mistä postilaatikoita voi ostaa?

Hyvin varustetuista rautakaupoista ja lukkoliikkeistä kautta maan. Löydät postilaatikot ja jalat myös StalaShopista - nopea ja edullinen toimitus Suomessa.

Kuinka pitkä takuu tuotteilla on?

Kaikilla Stala-tuotteilla on kahden vuoden (24 kk) takuu ostopäivästä lukien. Mikäli tuotteessa on huomauttamista, ottakaa ystävällisesti yhteyttä tuotteen ostopaikkaan kuitin / ostotositteen kera.

Jos PL-3- tai PL-4-postilaatikon lukossa on vikaa, ottakaa takuuaikana yhteyttä lähimpään lukkoliikkeeseen, jolla on Abloy-edustus. Lukkoliike arvioi tilanteen ja korjaa tarvittaessa lukkoa takuun piiriin. Huomioikaa ystävällisesti, että jäätyminen ei kuulu takuuseen, tällöin on noudatettava lukon sulatus- ja huolto-ohjeita.

Katso postilaatikon huolto-ohje tästä.

Mitkä ovat värillisten postilaatikoiden värikoodit?

PL-2 postilaatikoiden värikoodit ovat Ruukin RR 20 (valkoinen) ja RR 23 (harmaa).

PL-3 postilaatikoiden värikoodit ovat RAL 9005 (musta) ja RAL 9016 (valkoinen).

Polttopuutelineet

Mistä voin ostaa polttopuutelineitä?

Stalan verkkokaupasta tai Stalan jälleenmyyjäverkoston kautta.

Kuinka paksua metallia tuotteet ovat?

Wood Rack-40 ja -120 puutelineissä materiaalivahvuus on 3 mm. Wood Rack 360 polttopuutelineessä vaakaosat ovat 3 mm ja pystyosat 4 mm paksuja.

Sopivatko tuotteet ulkokäyttöön?

Pienemmät telineet WR-120 ja WR-40 on suunniteltu ainoastaan sisäkäyttöön. Wood Rack 360 -puuteline on suunniteltu ulkokäyttöön. Teline on pinnoitettu korkealaatuisella pulverimaalauksella, joka suojaa sitä säältä. Maaliin mahdollisesti tulevat naarmut ja kolhut voivat kuitenkin aiheuttaa paikallista ruostumista. Vaikka tuotetta hoidettaisiin hyvin, on mahdollinen ruostuminen tyypillistä maalatuille metallituotteille. Tämä ei kuitenkaan heikennä tuotteen käyttö-ominaisuuksia.

Saako ulkotelinettä tai suojahuppua pestä painepesurilla?

Ei saa. Kova paine saattaa aiheuttaa maaliin tai kankaaseen vaurioita. Puhdista tuotteet hoito-ohjeiden mukaisesti kostealla liinalla.

Kuinka paljon telineisiin mahtuu polttopuita?

Puumäärä riippuu puiden muodosta. Telineiden tilavuudet ovat:
WR-40: 40 litraa / 0,04m3
WR-120: 120 litraa / 0,12m3
WR-360: 360 litraa / 0.36m3

Pitääkö telineet kiinnittää seinään?

Ei tarvitse. Huomioi kuitenkin käyttöohjeen rajoitukset soveltuvasta asennusalustasta ja soveltuvasta käytöstä.

Suojahuppu sisältää PVC:tä, onko se vaarallista?

Hupun materiaalit täyttävät EU:n Reach-asetuksen eivätkä siten sisällä asetuksessa määriteltyjä erityistä huolta aiheuttavia aineita. Huppu kierrätetään siinä olevan PVC:n vuoksi sekajätteen mukana. Huppua voi myös käyttää sisätiloissa.

Onko suojahupun kangas palosuojattu?

Kankaisiin ei ole erikseen lisätty paloa hidastavia aineita, mutta ne täyttävät tupakkatesti-standardin BS 5852.

Miten suojahupun kangas kestää UV-valoa?

Kankaita ei ole erityisesti UV-suojattu, mutta ne on suunniteltu ulkokäyttöön ja niiden UV-kesto on keskiluokkaa. Tummille kankaille on tyypillistä värin haalistuminen vahvan UV-säteilyn vaikutuksesta. Valolle altistuminen, hiertyminen ja käyttö saattavat aiheuttaa värin haalistumista vaikkakin tuotetta hoidettaisiin hyvin. Älä altista tuotetta suoralle auringonvalolle mikäli mahdollista, äläkä sijoita tuotetta minkään lämmönlähteen lähelle. Huolehdi ettet hankaa tuotetta kovalla materiaalilla.

Miten suojahupun kangas kestää ulkokäytössä?

Kankaat on suunniteltu ulkokäyttöä varten. Samoja kankaita käytetään esimerkiksi puutarhakalusteissa sekä erityyppisissä markiiseissa. Tämän tyyppisille kankaille on kuitenkin  tyypillistä, että käytössä niihin syntyy hiertymiä ja visuaalisia ikääntymisen jälkiä (tummuminen/ patina). Nyppyyntyminen ja rypistyminen ovat myös väistämättömiä efektejä. Erityisen varovainen tulee olla terävien ulkoisten esineiden (kuten puut) kanssa, sillä ne voivat tehdä viiltoja tai vetää lankoja kankaasta irti ja näin heikentää kankaan kestoa.

Minkälainen takuu Wood Rack-tuotteilla on?

Kaikilla Stala –tuotteilla on kahden vuoden (24kk) materiaali- ja valmistusvirhetakuu ostopäivästä lukien. Mikäli tuotteessa on huomauttamista, ottakaa ystävällisesti yhteyttä tuotteen ostopaikkaan kuitin / ostotositteen kera. Hupun takuussa tulee ottaa huomioon käytön vaikutus tuotteen takuuseen, sillä takuu kattaa vain materiaali- ja valmistusvirheet. Takuun piiriin eivät kuulu käyttö-ohjeesta poikkeava käyttö tai normaali kuluminen. 

Miten paikkaan mahdollisen maalivaurion tai lohkeaman tuotteen pinnassa?

Wood Rack -telineet on pinnoitettu pulverimaalilla. Valitse joko ulko- tai sisäkäyttöön metallipinnalle soveltuva vesiohenteinen maali riippuen tuotteesta. Varmista maalin sopivuus maalialan ammattilaiselta. Valkoisen maalin värikoodi on RAL 9016 ja mustan RAL 9005.

Voiko ulkotelineen purkaa joka vuosi kun talvikausi päättyy?

Tuotteita ei ole suunniteltu uudelleen kasattavaksi eli tuotteet eivät kestä useita kasaus- ja purkukertoja vuosi toisensa jälkeen. Tuote on suunniteltu helposti siirrettäväksi  ja mahdollisimman vähän tilaa vieväksi, jonka vuoksi ne toimitetaan kasaamattomina.

Miten tuote poistetaan käytöstä tai kierrätetään?

Puuosat voidaan kierrättää puu- tai energiajätteenä. Metalliosat voidaan kierrättää metallijätteenä. Suojahuppu kierrätetään siinä olevan PVC:n vuoksi sekajätteen mukana, ei energiajätteeksi. Pakkaus hävitetään pahvijätteen mukana