Mitä keittiön työtaso maksaa?

Keittiön työtasot vertailussa hinnan ja kestävyyden perusteella

Keittiön työtasojen hinnoissa on iso haitari. Edullisimmat metrihinnat ovat laminaatti- ja terästasoilla kun taas kalleimmasta päästä ovat lasi- ja keraamitasot. Puu- ja kivitasot sijoittuvat hinta-asteikolla puoliväliin ja sen yli.

Kun tason hintoja verrataan, tulee usein kiinnitettyä huomiota vain metri- tai neliöhintaan, vaikka työstöt ovat myös osa kokonaisuutta. Eri tasomateriaalit ja työtasojen muodot vaikuttavat tason sahaukseen, hiontaan, aukotuksiin ja viimeistelyihin. Tee-se-itse-miehet voivat työstää puu- ja laminaattitasoja itse mikäli osaaminen ja työkalut riittävät. Kivi, lasi ja keraamiset materiaalit työstetään tasotehtaalla mittojen mukaan, sillä niitä ei voi remonttikohteessa tehdä.

Keittiöremontti-ruokatila-Stala-terästaso-köksrenovering-matsal-köksbänk-web.jpg

Mikä on paras materiaali keittiötasoksi?

Makuja on monia. Kestävyydeltään kivi- ja terästasot ovat ylivoimaisia laminaattiin ja puuhun verrattuna. Tosin esimerkiksi marmori, joka on huokoinen materiaali, imee herkästi itseensä väriä ruoka-aineista ja sitä on hyvin hankala saada pysymään siistinä.

Stala-musta-komposiittiallas-CEG-50BF-marmoritaso-600x400.jpg

Vesiroiskeita kestävät parhaiten ruostumaton teräs, lasi, kivi ja keraamitasot. Puutason omistaja joutuu varautumaan säännölliseen tason huoltamiseen, jotta työtaso pysyy hyvänä. Laminaatti, joka toki hinnaltaan on edullisemmasta päästä, kärsii vuosien saatossa vesiroiskeista. Laminaattitasoon suositellaankin allasta, jossa on sekä hanalippa että laskutaso. Ne pidentävät tason elinkaarta suojaamalla sitä kosteudelta.

Stala_keittiöallas_köksho_MF-40-17S.jpg

Trendikkäimmät työtasot

Tällä hetkellä ns. komposiittitasot ovat kovasti muodissa. Niiden värivalikoima on laaja ja tasopaksuus on ohentunut jopa 12 milliin saakka. Isot kivikuosit sekä marmori pitävät edelleen pintansa. Rohkea sisustaja valitsee suurikuvioisen tason ja samaa materiaalia välitilaan perinteisen laatoituksen tilalle.

Asuntomessut-2019-Kouvola-keittio-kohde22-Sievitalo-Unto.jpg

Ruostumaton teräs on nostanut suosiotaan viime vuosina. Keittiöalan ammattilaiset, jotka ovat aina vannoneet rosterin nimeen, ovat näyttäneet esimerkkiä arkkitehdeille, keittiösuunnittelijoille ja kuluttajille.

Uusi, uniikki StalaTex-materiaali on tuonut rosteritasoihin lisää valikoimaa sekä pehmentänyt rosterin kovaa pintaa tehden siitä kodikkaamman tasomateriaalin. Kuvioidut teräspinnat tuovat sisustuksellisen säväyksen keittiöön. StalaTex on myös keittiön välitilaan oiva ratkaisu, sillä se kestää vettä ja sitä saa tilattua omien mittojen mukaan.

Asuntomessut-2019-Kouvola-keittio-rosteritaso-StalaTex-kohde3-Talo-Aito.jpg

Onko tiskialtaalla väliä?

Ehdottomasti on. Tiskiallas on yksi keittiön eniten käytetyistä toiminnoista, joten altaan valintaan kannattaa suunnitteluvaiheessa kiinnittää huomiota. Viime vuodet valloillaan ollut yhden suuren altaan trendi jatkuu voimakkaana. Materiaalivaihtoehtoja ovat ajaton ruostumaton teräs, kestävä kvartsikomposiitti ja maalaisromanttinen posliini. Näistä löytyy reilusti vaihtoehtoja eri tasokuoseihin yhdisteltäväksi.

Stala-musta-komposiittiallas-CEG-50B-kompaktilaminaattitaso.jpg

Jos astiat ja keittiövälineet pestään pääasiassa astianpesukoneessa, riittää yleensä yksi reilunkokoinen tiskiallas. Vannoutunut käsintiskaaja valitsee edelleen perinteisen kahden altaan yhdistelmän. Käytännöllisin vaihtoehto tällöin on teräksinen tiskipöytä, jossa altaiden viereinen laskutaso on roiskeenkestävää, hygieenistä terästä.

Stala-Tailor-made-tiskipöytä-kaksi-allasta-diskbänk-med-två-lådor-web.jpg

Kuka voi asentaa työtason, altaan ja hanan?

Erikoistyökaluja vaativat tasomateriaalit, kuten kivi ja keraamitasot, asennetaan aina ammattilaisten toimesta. Tasot leikataan, aukotetaan ja hiotaan valmiiksi tasotehtaalla. Useimmiten myös tiskiallas on asennettu valmiiksi tasoon joko altapäin kiinnitettynä tai huullosasenteisena.

Käsistään kätevä remonttimies tai -nainen voi asentaa puu-, laminaatti- tai terästason itse keittiökaapiston päälle. Mikäli ulkopuolinen ammattiasentaja kiinnittää tason paikalleen, on mittojen mukaan tilattu keittiötaso nopein ja kustannustehokkain vaihtoehto asennuskustannukset huomioiden.

stala_tumma_keittio_terastaso_combo_tiskiallas.jpg

Paikan päällä remonttikohteessa asennettava tiskiallas upotetaan tasoon useimmiten päältäpäin. Ammattitaitoinen asentaja sahaa laminaatti- tai puutasoon aukon, tiivistää sen ja kiinnittää altaan ohjeiden mukaisesti. Muista, että vesilukon ja hanan asennus kuuluvat aina putkiasentajan vastuulle!

Asuntomessut-2019-Kouvola-keittio-allas-kohde23-Ainoakoti-Villa-Lande.jpg


Parasta vastinetta rahalle

Kun vertaillaan mittojen mukaan tilatun terästason hintaa saman pituisiin laminaatti- ja kivitasoihin, on Stalan Seitsikoilla paras hinta-laatusuhde. Se on sellaisenaan asennusvalmis, sillä sitä ei työstetä paikan päällä ja allas on valmiiksi hitsattu tasoon. Myös hananreiän ja liesiaukon voi tilata valmiina, jolloin asennustyö sujuu sutjakkaasti. Ruostumattoman teräksen elinkaari on pitkä ja vielä käytöstä poistamisen jälkeenkin se on arvokasta, kierrätettävää materiaalia. 

Esimerkki tasojen kokonaishinnasta:

Parasta-vastinetta-rahalle-Stala-työtasot.jpg
Laminaattitason hinta: Netrauta / Easy Kitchen, väri betoni. Kivi- ja laminaattitasojen hintoihin vaikuttavat malli, kuosi ja tasopaksuus. Hinnoissa ei ole huomioitu rahtikustannuksia eikä putkiasentajan veloitusta.

Laminaatti- ja kivitasojen metri-/neliöhintaan lisätään tason työstöt eli altaan aukotus, kiinnitys ja kivitasoissa lisäksi hionta. Tasojen reunat viimeistellään laminaattitasossa nauhoittamalla ja kivitasoissa hiomalla. Työstöjen määrä ja tarve vaihtelee keittiön tasojen mittojen ja muodon mukaan.

Kokonaishintaan vaikuttavat siis:
* valittu työtasomateriaali
* keittiön koko / tasojen määrä ja niiden muodot
* allas ja mahdollinen liesiaukotus
* tason työstöt ja asennuskustannukset altaan / liesiaukon osalta
* rahtikustannukset


rst-tiskipoyta-SeitsikkoK-tammiviiluovi-ajaton-keittio.jpg

LUE LISÄÄ:
Näin valitset itsellesi oikeanlaisen keittiöaltaan >

Minkälainen ruostumaton teräs on tasomateriaalina? >

Ideoita ja inspiraatiota keittiöremonttiin >

Kaikki uutiset

Liity Stalan yhteisöön

#stainlessforlife