Hiihtoretken herkkueväät

20.2.2018

Eväät ovat tunnetusti retken kohokohta. Olitpa liikkeellä suksin tai jalan, repusta löytyvien eväiden pitää paitsi maistua ja ilahduttaa, myös antaa riittävästi energiaa mahdollisesti pitkäänkin päivään. Parhaat eväät tunnistaa siitä, että niiden valmistaminen on helppoa ja mukavaa! Maistuvat lounasleivät ja helpot energiapatukat houkuttelevat myös lapset mukaan eväiden valmistukseen.

Retkieväiden valmistusta

Kokeile perinteisten voileipien sijaan täytteeksi erilaisia tahnoja. Voit tehdä tahnat valmiiksi jo edellisenä iltana, jotta liikkeellelähtö sujuu reippaasti retkipäivän aamuna. Tahnoihin saa helposti erilaisia makuja peruspohjaa muuntelemalla. Näin eväslaatikosta löytyy varmasti syötävää jokaisen makuun. Lounasleipien lisäksi mukaan on syytä pakata jotain makeaa. Kun vauhti alkaa hiipua, itse tehty energiapatukka on terveellinen tapa saada puhtia lykkimiseen.

Retkieväät leikkuulaudalla

KINKKUTAHNA:
1 prk Aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuustoa
100 grammaa ranskankermaa
Noin 200 grammaa (palvi)kinkkurouhetta
Persiljaa
Mustapippuria
Tomaatteja 2–3
(Kevätsipulin varsia)
Pestoa

Puolita tomaatit, poista siemenet ja pilko pieniksi kuutioiksi. Hienonna persilja ja  halutessasi kevätsipulin varret. Sekoita tuorejuusto, ranskankerma, kinkkurouhe, tomaatit ja persiljasilppu tahnaksi. Mausta mustapippurilla. Voitele leivänpuolikkaat pestolla. Levitä tahna toiselle puolelle ja paina leivät päällekäin. Leikkaa kolmioiksi.

LOHITAHNA:
1 prk piparjuurituorejuustoa
1 prk ranskankermaa
200 grammaa lämminsavulohta
1–2 avocadoa
sitruunamehua
sitruunapippuria
Korianterin lehtiä

Halkaise avocadot ja poista kivet. Soseuta esim. sauvasekoittimella tahnaksi. Lisää hieman suolaa ja sitruuna- ja/tai limemehua. Sekoita tuorejuusto, ranskankerma ja lohi tahnaksi. Mausta tarvittaessa sitruunapippurilla. Voitele leivät avocadotahnalla. Levitä toiselle puolelle lohitahnaa. Asettele päälle korianterinlehtiä ja paina leivät päällekäin. Leikkaa kolmioiksi.

MUNA-AVOCADOTAHNA, eritysesti lasten makuun:
3 keitettyä munaa
200 grammaa raejuustoa
1–2 avocadoa
Kinkkuleikkelettä
Juustoa (Esim. yksittäin pakattuja aamupalajuustoja)
Paprikaa

Halkaise avocadot ja poista kivet. Soseuta esim. sauvasekoittimella tahnaksi. Lisää hieman suolaa ja sitruuna- ja/tai limemehua. Keitä kananmunat. Hienonna haarukalla ja lisää raejuusto. Sekoita avocadotahnaan. Laita toiselle leivälle kinkkuleike, toiselle juustosiivu. Levitä päälle avocadotahna ja lisää paprikasiivut. Laita leivät päällekäin ja leikkaa kolmioksi. Leivät voi halutessaan voidella esim. maustamattomalla tuorejuustolla.

Keittiöpuuhia ennen eväsretkeä

ENERGIAPATUKAT:
120 grammaa manteleita
120 grammaa haluamiasi pähkinöitä
300 grammaa taateleita

(Esim. kookoshiutaleita, sesaminsiemeniä, raakakaakaonibsejä, hunajaa, appelsiininkuorta)

Sekoita mantelit ja pähkinät tehosekoittimessa rouheeksi. Lisää haluamasi mausteet / lisukkeet. Ala lisätä vähitellen taateleita. Jos massa tuntuu liian kuivalta, lisää hieman vettä tai hunajaa. Massaa voi muotoilla käsin. Painele massa kelmulla vuorattuun vuokaan ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi / yön yli niin, että massa on jähmettynyt. Leikkaa massasta haluamasi kokoisia patukoita. Kääri patukat yksittäin leivinpaperiin, josta niitä on helppo syödä. 

Energiapatukat valmiina

LUE LISÄÄ:

> 3 vinkkiä täydellisen aamukahvin valmistamiseen

> Kutsu ystävä brunssille - skonssiohje