50-luvun talon keittiöremontti

Tunnelmaa ja toimivuutta kerrostalokeittiöön

50-luvun asunnon kompakti keittiö oli remontoitu pintapuolisesti joitakin vuosia sitten, mutta toiminnoiltaan ja käytettävyydeltään toteutus oli jäänyt hankalaksi ja epäkäytännölliseksi. Asunnon uusi asukas, sisustusarkkitehti Maija Rasila suunnitteli muun huoneistoremontin ohella myös keittiönsä uuteen uskoon.

Pihkala-blog_keiittio_Maija_Rasila_Pihkala-blog.jpg

Maltillisella budjetilla toteutetun keittiöremontin tavoitteena oli tilan toimivuuden parantaminen ja visuaalisen ilmeen kohentaminen. Pitkulainen ja kapea tila asetti omat haasteensa keittiösuunnitteluun, samoin kuin olemassa olevat viemäreiden paikat, joita ei ollut järkevää lähteä muuttamaan. Niinpä suunnitelmat tehtiin näiden rajoitteiden ehdolla ilmettä kohentaen ja toimintoja järkevöittäen. 50-luvun tunnelma nostettiin esille materiaalivalintojen ja yksityiskohtien myötä.

 

Vanha keittiö päätyi kierrätykseen

Muutostyöt alkoivat purkutöiden merkeissä. Vanha keittiö sai uuden elämän Tori.fi -sivuston kautta, ja tilassa ollut vanha kiinteä kaappi sai niin ikään lähtöpassit. Tämä mahdollisti aiempaa pidemmän keittiötason mahtumisen tilaan, ja pienelle aamiaispöydällekin jäi vielä sopivasti tilaa. Muun asunnon lailla myös keittiön sähköt vedettiin kokonaan uusiksi, ja tarpeellisia pistorasioita ja valaistusta lisättiin työtason yhteyteen.

- Tein itse koko keittiöremontin keittiökalusteiden asentamista ja sähkötöitä lukuun ottamatta. Kiinteän kaapin purkaminen saattaa kuulostaa pieneltä hommalta, mutta purkutöissä sekä seinien ja katon tasoituksessa kului loppujen lopuksi melkoisesti aikaa. Tulihan siinä mietittyä, oliko työhön järkevää ryhtyä, mutta onneksi lopputulos palkitsi ja keittiö avartui kaapin poiston jälkeen huomattavasti, Maija kertoo.

Pihkala-blog_khakinvihrea_keittio_Unique_Home_Seitsikko-taso.jpg

 

Kustomoituja väriratkaisuja

Keittiön tyyli sai myötäillä asunnon 50-luvun henkeä. Materiaalipaletin Maija kokosi mix & match -tyyliin pehmeitä sävyjä, luonnonmateriaaleja ja teollisuushenkistä terästä yhdistellen. Khakinvihreät alakaapit teetettiin omavalintaisen värisävyn mukaan turkulaisessa Unique Home -keittiöliikkeessä, jonka kautta hankittiin myös rosterinen terästaso.

Pihkala-blog_Seitsikko-tiskipoyta_vihrea_keittio_Maija_Rasila.jpg

- Halusin asuntoon rennon ja persoonallisen keittiökokonaisuuden, joka ei toista liikaa tämän hetken valtavirtatrendejä. Valkoinen peruslaatta, teräs ja lankavetimet ovat elementtejä, jotka toimivat aina ajasta riippumatta, ja ne sopivat loistavasti myös 50-lukulaisen asuntoni tyyliin. Materiaali- ja väriyhdistelmissä halusin käyttää luovuuttani ja sekoitella erilaisia, vähän odottamattomiakin elementtejä keskenään, sillä miksi keittiöiden pitäisi näyttää aina katalogimaisen samalta. Kuitenkin kokonaisuus pysyy johdonmukaisena ja noudattelee tiettyä punaista lankaa, Maija toteaa.

 

Työtasona klassinen Stalan Seitsikko

Vaivattomuus, ajattomuus ja kestävyys olivat tärkeitä kriteereitä keittiösuunnittelussa. Niinpä myös työtaso valikoitui näiden ehtojen mukaiseksi. Stalan teräksinen Seitsikko-taso vakiintui osaksi kokonaisuutta jo suunnittelun alkuvaiheessa, ja tätä täydentämään valittiin muita teräksisiä yksityiskohtia. Saumattomasti tasoon yhdistyvä teräsallas on käytössä helppo ja huoleton, ja tason kanssa yhtenäinen allas miellyttää myös esteetikon silmää. Tämän pariksi Maija valitsi näyttävän teollisuushenkisen hanan, joka täydentää tason tunnelmaa.

Pihkala-blog_vihrea_keittio_Seitsikko-tiskipoyta_Seven_diskbank.jpg

- Teräksessä kiehtoo sen helppous ja ajattomuus, Maija kehuu. Se kestää kovaakin käyttöä ja on pitkäikäinen valinta, ja ulkonäöllisestikään teräs ei mene koskaan pois muodista.

 

Kodinkoneet sekoitus retroa ja itse tehtyä

Myös kodinkoneet menivät remontissa uusiksi. Jääkaappi siirtyi pois ikkunan edestä toiselle puolelle, näin näkymä avartui ja jääkaappi sulautui kauniimmin paikoilleen. Koska kaappi jäi kuitenkin näkyvälle paikalle, tuli sen ulkonäköönkin kiinnittää erityistä huomiota. Smegin retrohenkinen jenkkikaappi sulautuu kauniisti kokonaisuuteen ja on kaunis katsella joka puolelta.

Pihkala-blog_valkoinen_Smeg-jaakappi_Maija_Rasila.jpg

Koteloidun liesituulettimen Maija toteutti diy-henkeen itse ja maalasi kokonaisuuden alakaappien sävyiseksi. Astianpesukone, induktiotaso ja uuni ovat Electroluxin mallistosta.

Pihkala-blog_Seven_diskbank_steeltop_Maija_Rasila.jpg

- Idea koteloituun liesituulettimeen syntyi jo hyvin varhain. En halunnut lisätä kokonaisuuteen taas yhtä erilaista laitetta, vaan rauhoittaa ilmettä yksinkertaisella laatikkomaisella liesituulettimella. Se yhtenäistää keittiön ilmettä ja on ulkonäöltään mukavan simppeli ja minimalistinen, Maija kertoo.

Pihkala-blog_Seitsikko_terastaso_Maija_Rasila.jpg

Lopputuloksesta tuli muutosten myötä aiempaa toimivampi ja visuaalisesti yhtenäisempi kokonaisuus. Vaikka yläkaapit jäivät pois keveämmän ilmeen aikaansaamiseksi, ei säilytystila vähentynyt vaan itse asiassa kävi päinvastoin: toisella seinustalla oleva astiakaapisto nielee sisäänsä kaikki tarvittavat astiat ja tilaa jää vielä vähän ylikin. Se on harvinaisuus pienessä keittiössä, Maija naurahtaa ja jatkaa: Keittiön käyttö on lisääntyneen säilytys- ja tasotilan myötä nyt paljon miellyttävämpää. Tästä tuli uusi lempipaikkani, jossa on jo valmistettu monenlaiset ateriat.

Pihkala-blog_AS_Helsingo_Maija_Rasila.jpg


Keittiön toteuttajat:

Suunnittelija: Maija Rasila
Keittiökaapit: Unique Home
Työtaso ja allas: Stala Seitsikko
Hana: Tapwell
Astiakaappi: runko IKEA / ovet A.S. Helsingö
Jenkkikaappi: Smeg
Kaappiin asennettava liesituuletin: Savo
Muut kodinkoneet: Electrolux

 

LUE LISÄÄ

Uutta ja vanhaa yhdistelevä keittiö 50-luvun henkeen >

90-luvun keittiö remontoitiin valoisaksi ja toimivaksi kokkauspisteeksi >

Parhaat vinkit teräspinnan puhdistukseen >

Kaikki uutiset

Liity Stalan yhteisöön

#stainlessforlife