90-luvun talon keittiöremontti

Ilkan ja Corryn keittiö remontoitiin toimivaksi kokkauspisteeksi

90-luvun paritalon keittiöön oli joitakin vuosia sitten tehty kevyt keittiöremontti. Nyt ilmettä haluttiin kuitenkin uudistaa kunnolla ja asukkaat, Ilkka ja Corry, päättivät tehdä keittiöstä avaramman ja mukavamman paikan kokkailla yhdessä. Keittiön suunnitteluun kutsuttiin avuksi sisustusarkkitehti Leena Carelse, joka oli aiemmin suunnitellut asuntoon muitakin remontteja.

Corry oli pitkään haaveillut aukosta keittiön ja ruokailutilan väliseen seinään. Koko seinän kaataminen osoittautui jo suunnitteluvaiheessa mahdottomaksi ja nyt toteutettu aukko oli suurin mahdollinen, jonka rakennesuunnittelija antoi luvan tehdä. Remonttimiehet kantoivat betonipaloja pois 50 kg:n palasina, yhteensä 10 kappaletta. Lopputulos kuitenkin palkitsi vaivannäön, sillä valo kulkee nyt kauniisti koko talon läpi ja yhdistää koko alakerran hienoksi kokonaisuudeksi.

Keittiöremontti-ruokatila-Stala-terästaso-köksrenovering-matsal-köksbänk-web.jpg

Trendikäs betonilattia syntyi vahingossa

Keittiön betonilattia syntyi oikeastaan vahingossa aiemman remontin yhteydessä kun remonttimiehiä pyydettiin poistamaan vanha lattiapäällyste ja hiomaan lattia betonipinnalle. Sillä aikaa kun asukkaat olivat matkoilla, miehet tekivät työtä käskettyä ja ehkä hieman liiankin innokkaasti hioivat betonin ihan kivelle saakka.

- Muistan kuinka palasimme matkalta keskellä yötä ja näimme lattian ensi kertaa. Se ei ollut sellainen kuin meidän ajatuksemme oli ollut, mutta onhan se elävän näköinen, Ilkka kertoo.

Nyt tehdyn remontin myötä industriaalinen lattia sopii täydellisesti yhteen keittiön rosteristen työtasojen kanssa.

Keittiökaapit Ikeasta, ovet A.S. Helsingöltä

Keittiökaapit ostettiin Ikeasta, jossa runkojen asettelu ja mitoitukset käytiin läpi asiantuntevan myyjän kanssa. Kaappien sisukset käytettiin maksimaalisesti hyväksi sisälaatikostojen avulla, koska säilytystilaa ei koskaan ole liikaa. Ikean Metod-kaapistoihin tilattiin etusarjat ja peitelevyt A.S. Helsingöltä, jotta kokonaisuudesta tuli juuri sellainen kuin oli suunniteltu.

Ikea-keittiökaappi-köksskåp-AS-Helsingö-etusarjat-fronter-web.jpg

Keittiön alakaappien ovet ovat tammea ja yläkaapit vaalean harmaat. Ovet ja etusarjat ovat vetimettömät, koska keittiön ilmeestä haluttiin linjakas ja minimalistinen.

- Meillä nykyään jopa kilpaillaan kuka saa tyhjentää astianpesukoneen, Ilkka naurahtaa ja jatkaa: Astioilla on nyt omat paikkansa ja ne löytävät helposti tiensä takaisin kaappeihin käytön jäljiltä.

Työtasot Stalan Tailor-made -mallistosta

Keittiön työtasoksi Leena ehdotti Stalan terästasoja. Keittiössä kokataan ja puuhataan muutenkin paljon, joten hygieeninen teräs oli materiaalina hyvä valinta. Tasot mitoitettiin ja piirrettiin Stalan Tailor-Made -suunnitteluohjelmalla, jolloin niistä saatiin juuri tähän keittiöön täydellisen mittaiset.

Stala-rosteri-taustalista-rostfri-bakkantslist-web.jpg

- Tilausvaiheessa vähän hirvitti, miten mittojen kanssa käy, kun olen itse niin suurpiirteinen, Ilkka muistelee. Lopputulos oli kuitenkin napakymppi ja tasot sopivat paikalleen täydellisesti.

Seinän suoruus aiheutti hieman päänvaivaa, koska seinän ja pitkän tason väli heitti maksimissaan lähes sentin. Ongelma päätettiin ratkaista tason päälle jälkikäteen asennetulla teräksisellä taustalistalla, joka samalla suojaa seinää kokkauksen roiskeilta.

Ahkerat kokkailijat tarvitsevat kaksi tiskiallasta

Talon asukkaat ovat innokkaita kotikokkeja eli keittiö on kovassa käytössä varsinkin kun vieraita kestitään. Siksi he tarvitsevat myös kaksi tiskiallasta, joten yhden ison altaan valinta ei tullut kuuloonkaan. Belgiasta kotoisin oleva Corry ei ymmärrä alkuunkaan Suomessa viime vuodet valloilla ollutta yhden altaan trendiä. 

- Syvissä altaissa mahtuu kätevästi pesemään käsin isot pannut ja kattilat, vaikka suurin osa tiskeistä pestäänkin astianpesukoneessa, hän sanoo.

Stala-Tailor-made-tiskipöytä-kaksi-allasta-diskbänk-med-två-lådor-web.jpg

- Alun perin meitä vähän mietitytti tuleeko terästä liikaa, mutta Tailor-Made -terästaso on osoittautunut loistavaksi työtasoksi, Ilkka kehuu.

Altaan ja lieden sijoittelun ansiosta keittiössä on kokkauspaikat neljälle henkilölle ja ne ovat kovassa käytössä kun pariskunnan nyt jo aikuiset lapset tulevat perheineen käymään.

Kodinkoneissa yhdisteltiin uutta ja vanhaa

Kodinkoneista remontissa uusittiin liesitaso, uuni ja liesituuletin. Festivon jääkaappi-pakastin -yhdistelmä oli hankittu jo valmiiksi uutta pohjakuvaa varten. Sen sijoittaminen paikalleen oli remontissa millimetripeliä, kun aukkoseinän tukirakenteet paksunsivat seinää jopa 80 mm. Reilun kokoisessa kaapissa on hyvin tilaa ruokavieraiden tarpeitakin ajatellen.

Festivo-jääkaappi-kylskåp-Stala-terästaso-stålbänk.jpg

Mielen keittotaso on upotettu terästasoon, joka kestää kokkailun roiskeet ja pärskeet. Uuni on sijoitettu keittotason alapuolelle kaappirivistöön. Savon musta liesituuletin toimii itsessään sisustuselementtinä keittiön ja ruokatilan välillä.

Stala-Tailor-made-terästaso-liesitaso-rostfri-bänkskiva-med-häll-web.jpg

Remontti kokonaisuudessaan sujui hyvin, vaikka työläitä vaiheita oli monta. Tutut ja osaavat ammattilaiset hoitivat kukin oman tehtävänsä hienosti, Corry ja Ilkka kiittelevät. Nyt on aika nauttia uuden keittiön ilmeestä ja toimivuudesta. Myös perheen Missi-koira on samaa mieltä.

Keittiö-terästaso-Missi-koira-kök-köksbänk-hund-web.jpg

Keittöremontin toteuttajat ja brändit:

Suunnittelu: Leena Carelse
Kalusterungot ja mekanismit: Ikea
Etusarjat ja peitelevyt: A.S. Helsingö
Työtasot ja altaat: Stala Tailor-made
Kylmäkoneet: Festivo
Hana: Tapwell
Liesituuletin: Savo
Liesitaso ja uuni: Miele
Asennus: Kokodiili


LUE LISÄÄ

Huippukokin keittiössä arvostetaan rouheaa ulkonäköä >

Uutta ja vanhaa yhdistelevä keittiö 50-luvun henkeen >

Tailor-made -terästasoissa vain mielikuvitus on rajana >

Kaikki uutiset

Liity Stalan yhteisöön

#stainlessforlife