60-luvun talon keittiö

Lapsiperheen keittiö muutettiin toimivaksi talon aikakautta kunnioittaen

Lapsiperheen uudessa kodissa keittiö ja kodin pinnat vaativat päivittämistä. Alkuperäinen keittiö oli suloinen, mutta armottoman epäkäytännöllinen ja alakaapit olivat jo osittain huonossa kunnossa. Lisäksi perheen äiti Petra kaipasi esteettömämpää näkymää olohuoneeseen, jotta paljon ehtivä lapsi pysyisi silmien alla myös laitettaessa ruokaa ja tehtäessä muita keittiöpuuhia.

Kaunis 50-henkinen keittiö, jossa on yhdistetty uutta ja vanhaa

Sata tuntia suunnittelua

Remontin suunnittelu alkoi heti, kun uuden kodin kaupat oli tehty. Asunnon vapautumiseen oli vielä pari kuukautta, mutta illat kuluivat tehokkaasti blogeja ja Pinterestiä selaillessa. Perheen uusi koti sijaitsi Helsingin Kallion kaupunginosassa 60-luvun talossa, ja tyylivalinnoilla haluttiin vaalia ajan henkeä.

”Vitsailin tutuilleni, että sata tuntia tähän meni omaa aikaa, mutta aika lähelle totuutta tuo tuntimäärä varmasti oikeastikin on! Aika paljon liikkuvia osia keittiön suunnitteluun liittyy. Välillä toki tuntui, että asiat piti tehdä aina vähän vaikeimman kautta, kun olin jonkun idean päähäni saanut.” Petra nauraa.

Suunnitelmat elivät ja muutama keittiötoimittaja teki tarjouksen keittiökokonaisuudesta. Asunnon vapauduttua suunnitelmat alkoivat löytää lopullisen muotonsa: alkuperäisen keittiön yläkaapit päätettiin säilyttää ja vain alakaapit uusittiin.

50-luvun henkiset lankavetimet ja terästaso luovat kodikkaan tyylin

Rosteritaso koko keittiöön

Keittiösuunnittelun lähtökohdaksi muodostui koko työtason pituinen rosteritaso, johon upotettaisiin paitsi pesuallas myös keittotaso.

”Olen aina tykännyt perinteisistä tiskipöydistä, joita on lähes poikkeuksetta 50- ja 60-luvun keittiöissä. Keittiötä suunnitellessani sain päähäni, että haluan koko keittiön työtason rosterista. Kyselin asiasta suomalaiselta rosteritasoja valmistavalta Stalalta ja heidän valikoimiinsa oli juuri tulossa täysin mittatilauksena tehtävät rosteritasot, Stala Tailor-made. Olin aivan innoissani tiedosta!”, Petra muistelee suunnitteluprosessia.

Tiskipöytä on lähes 4 metriä pitkä - koko keittiön seinän pituinen

Uusi rosteritaso oli lähes 4 metriä pitkä eikä se mahtunut rappukäytävän kautta sisään asuntoon. Lopulta päädyttiin tuomaan taso ikkunan kautta. Nostotyö näytti hurjalta, mutta nopeasti taso oli saatu sisälle asuntoon ja yksi remontin jännittävimmistä vaiheista oli ohi.

Yksi tilava keittiönallas toimii hyvin pienen astianpesukoneen rinnalla
Kauniin ulkonäön lisäksi rosteritaso on hygieeninen ja helppo pitää puhtaana - siis täydellinen valinta lapsiperheen kotiin. 

Keittiössä on lähes 4-metrinen rosteritaso

Alakaappien valkoisilla kehyksillä sekä perinteisillä lankavetimillä pyrittiin säilyttämään uusissakin kaapeissa talon henki. Välitilaan valittiin perinteiset valkoiset 15 x 15 cm laatat, jotka asennettiin tiililadontaan.

 

Kaunis ja toimiva keittiö kohtuuhintaan

Budjetti ja lapsiperheen tarpeet ohjasivat materiaalivalintoja. Perhe ei ollut kuitenkaan valmis tinkimään toiminnallisuudesta eikä juuri esteettisyydestäkään ja päätti, että voi saada kauniin ja toimivan keittiön myös kohtuuhintaan. Oli vain päätettävä, mihin haluttiin satsata vähän enemmän ja mistä voitaisiin tinkiä ilman, että se vaikutti ratkaisevasti lopputulokseen.

Keittiössä päätettiin säilyttää edellisten asukkaiden kaksi vuotta aiemmin hankkimat jääkaappi-pakastin ja astianpesukone, mikä säästi näiden laitteiden hankintakustannuksen. Lisäksi keittiön alkuperäiset yläkaapit maalattiin ja toinen kaapeista siirrettiin uuteen paikkaan.

”Vähän kyllä jännitti, saadaanko kaappi irti ehjänä. Siinä kävi vielä pieni viestintäkatkos minun ja remontoijan välillä, ja irrotettu kaappi oli jo kertaalleen kiinnitetty väärään kohtaan seinälle. Onneksi taitavat kaverit saivat tilanteen korjattua ja kaappi saatiin vielä siirrettyä oikealla paikalleen.”

Rosteritason lisäksi haluttiin panostaa huoneen avartamiseen kaatamalla seinää keittiön ja olohuoneen välistä sekä uusittaviin keittiökoneisiin. Lapsiperheen arkea helpottamaan hankittiin olemassa olevan jääkaappi-pakastimen lisäksi toinen pieni pakastin, joka integroitiin tason alle, sekä tilava kiertoilmauuni pyrolyysipuhdistuksella sekä nopea ja helppohoitoinen induktiotaso.

50-luvun henkinen keittiö ja kaunis vaaleanharmaa liesitaso

Harmaa keittotaso sulautuu kauniisti rosteritasoon ja tuo oman lisänsä keittiön ilmeeseen.

”Teen aina paljon ruokaa kerralla, jotta ruoka-annoksia voi sitten pakastaa ja syödä silloin, kun ruoanlaittoon ei ole aikaa tai halua. Näin toimimalla yritän tuoda helppoutta arkeen ilman että tarvitsisi juurikaan turvautua valmisruokiin. Tässä helpottaa ehdottomasti se, että lapseni on kaikkiruokainen ja tykkää ruoasta kuten äitinsäkin!”

Keittiössä on runsaasti laskutilaa ruoanvalmistukselle

 

LUE LISÄÄ

> Tutustu Stala Tailor-made -tasoihin

> Teräspinnan puhdistusohje - parhaat vinkit

> Ajaton vihreä keittiö 50-luvun kerrostalossa

> 90-luvun keittiö remontoitiin valoisaksi ja toimivaksi kokkauspisteeksi


Kaikki uutiset

Liity Stalan yhteisöön

#stainlessforlife