Tangokuningas Aki Samulin keittiöremontti

Uusi keittiö maalaistaloon

Maalaismaiseman keskeltä Pukkilasta löytyy Aki Samulin maatila Kuninkaan Valtakunta. Aki hankki tilan viime kesänä etsittyään pitkään uutta kotia. Tila oli ollut pitkään myynnissä, mutta kaupan peruuntumisten myötä tilaisuus avautui Akille.

- Olin nähnyt tilasta kuvia, mutta niiden perusteella en vielä lämmennyt talolle, Aki muistelee. Sattuman kautta hän kuitenkin tuli katsomaan taloa ja heti pihaan ajettuaan tiesi, että ”tässä se on”. Vaikka tila vaatii paljon laittamista, oli Aki siihen valmis. Kaupat tehtiin kesäkuun alussa ja ensimmäiset eläimet muuttivat tilalle jo heinäkuussa. Hevosten lisäksi laumaan kuuluu aaseja, lampaita, koiria, kanoja, kissoja ja kani. Kaikki eläimet on nimetty tangokuninkaallisten mukaan.

Aki-Samulin-koirat-hundar.jpg

Aki-Samuli-farmi-lampaat.jpg
Heidi on lauman seurallisin ja uteliain lammas.

Keittiöremontti ensimmäisenä listalla

Talossa ei ollut kunnollista keittiötä, joten varsinaisia purkutöitä ei tarvinnut tehdä. Keittiössä oli leivinuunin lisäksi vain jääkaappi, pirttipöytä ja liesi. Vesipisteen ja tiskipöydän puuttuessa alkuperäisestä keittiöstä, Aki joutui tiskaamaan ensimmäiset kuukaudet pihalla.

Leivinuuni-harmaa-halkoastia-gammal-spis-vedställ-mässing.jpg
Leivinuuni jäi remontissa paikalleen. Komea messinkinen astia on paikallisesta antiikkiliikkeestä.

Talokauppojen jälkeen Aki laittoi someen postauksen, jossa hän kysyi kavereiltaan suositteluja keittiötoimittajasta. Konsta Hietanen toimi yhdistävänä linkkinä Lahden Keittiömaailman ja Akin välillä, sillä hän tunsi sekä kauppiaan että tangokuninkaan. Keittiösuunnittelu lähti liikkeelle Akin visioiden pohjalta. Myymälän malliryhmistä etsittiin sopivia vaihtoehtoja ja karsittiin pois materiaaleja, jotka eivät sopineet suunnitelmaan.

Maalaistalon keittiö pinkillä twistillä

- Miettiessäni keittiön tyyliä ja väritystä ajattelin, että tänne peltojen ja metsien keskelle eivät kiiltävät kalusteet sovi, Aki kertoo ja jatkaa: minulla on ollut kaksi täysvalkoista keittiötä moderneissa omakotitaloissa, mutta tänne piti saada aitoa puuta.

Pinkki väri tuli mukaan vasta suunnittelun myöhemmässä vaiheessa. Aki halusi pitää yleisilmeen vaaleana, mutta välttää liian monen eri valkoisen ja harmaan sävyn kilpailua keittiössä. Niinpä hän päätyi maalaamaan seinät hennon vaaleanpunaisella sävyllä. Pirteä yksityiskohta keittiössä on tammitason päältä löytyvä pinkki Moccamaster.

Valmis-keittiö-saareke-renovering-köksö-massivträ.jpg
Keittiössä on paljon laatikostoja muttei lainkaan yläkaappeja.

Ruokatila-keittiöpöytä-massiivipuu-köksbord-massivek.jpg
Ruokailutila on keittiön jatkeena, valo kulkee kauniisti tilan läpi.

Työtasot tammea ja terästä

Heti alusta asti oli selvää, että keittiön työtasot olisivat massiivitammea. Stalan Tailor-Made tiskitason Aki bongasi Keittiömaailman mallikeittiöstä. ”Tämän minä haluan” oli kommentti, jonka kauppias Vesa Ulmanen muistaa kuulleensa Akin sanoneen. Hän myös piti siitä, että ”on tiskipöytää, muttei kuitenkaan ihan perinteisellä tavalla”.

Valkoinen-tammi-keittiö-remontoitu-renoverat-kök-ek-vit.jpg
Tailor-Made tiskitaso on asennettu tammitason päälle. Reuna suojaa puutasoa kosteudelta.

Aki halusi myös yhden ison altaan, jonne uunipelti mahtuu pohjalle saakka. Aiemman kodin keittiössä Akilla oli ollut pyöreä allas puutasossa, mutta isompia astioita tiskatessa taso oli ajan saatossa muuttunut altaan ympäriltä tummaksi kosteuden vaikutuksesta. Tätä haluttiin uudessa keittiössä välttää.

Käytännöllisyys sekä toimivuus ovat keittiösuunnittelun A ja O

Mittojen mukaan tehty allastaso asennettiin tammitason päälle. Korkean reunan ansiosta tiskatessa ei tarvitse varoa veden roiskumista puutasolle. Hanaa valitessaan Aki mietti ensin, onko musta hana liian moderni maalaiskeittiöön. Se sopii kuitenkin hyvin yhteen mustien kodinkoneiden kanssa ja on erittäin käytännöllinen, sillä siinä on magneettikiinnitteinen, liikuteltava juoksuputki.

Tailor-Made-iso-tiskiallas-stor-disklåda-rostfri-bänkskiva.jpg
Irroitettava juoksuputki on kätevä varsinkin uunipeltejä tai isoja astioita huuhdeltaessa. 

Laatikostojen ja kodinkoneiden sijoittelua kannatti tässäkin tapauksessa miettiä. Tiskikone, joka on sijoitettu altaan läheisyyteen, avautuu helposti ovea painamalla. Aterin- ja astialaatikot on sijoitettu kätevästi tiskikoneen yhteyteen, jonne ne on helppo tyhjentää. Jääkaappi, liesi ja tiskiallas muodostavat keittiössä toimivan kolmion, jonka ympäriltä löytyy reilusti laskutilaa.

Keittiö-vetolaatikko-kahvimukit-kök-besticklåda-kaffekoppas.jpg
Sylvi-koira valvoo astianpesukoneen tyhjennystä.

Siemens-astianpesukone-integroitu-diskmaskin-integrerad.jpg
Kalusteeseen integroitu astianpesukone on sijoitettu altaan viereen työtason alle.

Keittiön yleisilme on kevyt ja valoisa

Keittiön yleisilme on harmoninen kun kaapit ovat valkoiset ja tammensävyiset. Leivinuunin ja tiskipöydän viereinen hirsiseinä kaivettiin remontissa esille, puhdistettiin ja lakattiin kevyesti.

Valoisa-keittiö-hirsiseinä-ljuvt-kök-rostfri-diskbänk.jpg
Hirsiseinän päälle Aki aikoo laittaa lasin suojaamaan mahdollisilta vesiroiskeilta.

Yläkaappeja ei ole, sillä astiat ja muut keittiötarvikkeet mahtuvat laatikostoihin ja korkeisiin kaappeihin. Lisäksi keittiöstä löytyy erillinen ruokakomero, johon mahtuvat kaikki lämpimässä säilytettävät elintarvikkeet.

Saarekkeeseen sijoitettiin Siemensin liesitaso, johon on integroitu liesituuletin. Näin vältettiin kattoon kiinnitettävä perinteinen liesituuletinpömpeli. Uuni ja mikro sijoitettiin korkeiden kaappien keskelle keventämään ilmettä. Jääkaappi on myös integroitu samaan kaappirivistöön. 

Stala-keittiöremontti-köksrenovering-Siemens-liesituuletin-fläkt-spis.jpg
Nykyaikainen liesitaso sisältää myös liesituulettimen.

Uuni-keittotaso-liesituuletin-ugn-spis-fläkt-Siemens.jpg
Korkeat kaapit on sijoitettu yhdelle seinälle. 

Tilan remontti jatkuu edelleen

Vaikka keittiöremontti on valmis, riittää tilalla vielä kunnostettavaa. Akin haave on, että tulevaisuudessa tila voisi olla omavarainen. Lisäksi hän suunnittelee, että tilasta tulee terapiamatkailukohde, johon asiakkaita voisi tulla päiväretkille. Voit seurata Kuninkaan Valtakunnan matkaa Facebookissa 

Maalaiskeittiö-Tailor-Made-tiskitaso-diskbänk-lantligt-kök.jpg
Keittiöremontti on vihdoin valmis! Avarassa keittiössä on tilaa kokkailla.

Tulppaanit-tiskipöydällä-tulpaner-på-diskbänk.jpg

Keittiöremontin kalusteet ja kodinkoneet:

Keittiökalusteet: Keittiömaailma Lahti, suunnittelija Vesa Ulmanen
Tiskiallas: Stala Tailor-Made
Kodinkoneet: Siemens
Hana: Damixa


LUE LISÄÄ:
> Mitä keittiön työtaso maksaa?
> Vesivahinko laukaisi liikkeelle keittiöremontin 
> Tiskipöydän ja teräsaltaan puhdistusohjeet 

Kaikki uutiset

Liity Stalan yhteisöön

#stainlessforlife