Kevyt keittiöremontti StalaTex uutuudella

Keittiön uudistus kohtuubudjetilla

Kerrostaloasunnon keittiö sai uuden ilmeen tee se itse-remontin myötä. Alun perin ajatuksena oli vaihtaa vain keittiön tummat työtasot ja vanha tiskipöytä uuteen, mutta lopulta päädyttiin uusimaan tasojen lisäksi myös kaappien ovet, vetimet ja välitilan laatoitus. 90-luvun tyyliä henkinyt keittiö raikastui huomattavasti kun puun väriset ovet ja tummat työtasot vaihdettiin raikkaan vaaleisiin sävyihin.

StalaTex-Tunturi-keittiötaso-tiskialtaat-Fjäll-bänkskiva-diskhoar.jpg

Uudet ovet vanhoihin runkoihin

Keittiökaappien rungot olivat hyvässä kunnossa, joten ne maalattiin ulkonäön siistimiseksi. Paikalliselta puusepältä tilattiin vanhoihin runkoihin sopivat, hieman murretun valkoiset kehysovet. Samantyyppiset ovet oli jo aiemmin tilattu keittiön vieressä olevan eteisen kaapistoon.

StalaTex-terästaso-marmorilaatta-stålbänk-marmorkakel.jpg

Vetimien valinta osoittautui yllättävän kinkkiseksi. Perheen tytär ehdotti trendikkäitä nuppivetimiä perinteisten pitkänmallisten vetimien tilalle. Ensin hankitut vetimet osoittautuivat kuitenkin liian mattapintaisiksi ja soikeiksi, mutta toisella yrittämällä paikallisesta K-Raudasta löytyi pyöreät, kromiset nuppivetimet. Ne sopivat värin ja kiiltoasteen puolesta hyvin yhteen sekä hanan että välitilan valaisinten kanssa.

Stala-keittiöremontti-nuppivedin-kromattu-beslag-av-krom.jpg

Keittiön työtasot StalaTexiä ja laminaattia

Keittiön työtasot ovat ruostumatonta terästä ja laminaattia. Uusi StalaTex-materiaali ja etenkin Tunturi-kuosi olivat Kainuun vaaramaisemista kotoisin olevan perheen isän mieleen, joten tiskipöytään päätettiin satsata. Pitkä teräksinen tiskitaso on käytännöllinen, sillä perheessä harrastetaan kalastusta ympäri vuoden ja saalis on helppo perata hygieenisen terästason päällä. Kahden altaan sijaan tiskitasoon valittiin yksi iso ja pieni allas, jotka riittävät perheen tarpeisiin mainiosti. F-Seitsikko -tiskipöytä suunniteltiin Stala*Designer-suunnitteluohjelmalla vanhojen kaappien päälle sopivaksi. Tason syvyys on hieman tavanomaista syvempi, 620 mm.

Stala-StalaTex-Tunturi-tiskipöytä-iso-ja-pieni-allas-Fjäll-diskbänk-stor-och-liten-diskho.jpg

Laminaattitasot hankittiin Kalustetukusta ja ne suunniteltiin sopimaan yhteen sekä välitilan laatoituksen että terästason kanssa. Valkoisten kodinkoneiden ja kaapinovien rinnalla vaalean harmaa pöytälevy on sopivan hillitty ja tyylikäs. Tason kuviossa on samaa henkeä kuin välitilan marmoria jäljittelevässä kaakelissa, joka löytyi Värisilmän valikoimasta.

Stala-StalaTex-Tunturi-tiskipöytä-F-Seitsikko-Fjäll-diskbänk-F-Seven_01.jpg

Vanhaakin säästettiin remontissa

Budjetti- ja aikataulusyistä koko keittiötä ei haluttu uusia. Kodinkoneita oli uusittu vuosien saatossa, joten vanhat ja toimivat koneet saivat jäädä paikoilleen. Kaapin rungot ovat edelleen hyvässä kunnossa ja koska säilytystilaa oli riittävästi, ei koko keittiötä tarvinnut rakentaa alusta asti uudestaan.

Stala-keittiöremontti-valmis-köksrenovering-färdig-02.jpg

Myös putkiremontin yhteydessä hiljattain vaihdettu Oraksen keittiöhana asennettiin uuteen tiskipöytään. Toimivaa hanaa oli turha vaihtaa ja ulkonäkönsä puolesta se sopii terästason kanssa hyvin yhteen.

Stala-StalaTex-Tunturi-tiskipöytä-Silent-1-valutusastia-Fjäll-diskbänk-med-durkslag.jpg

Jätelajittelu kuntoon

Roskien lajittelu on kehittynyt vuosien saatossa paljon ja allaskaapin pohjalla lojuvista, erillisistä roskasangoista haluttiin päästä eroon. Leveän allaskaapin molempien ovien taakse asennettiin Stalan Ekoline-jätevaunut ja niihin kiinnitettiin ovimekanismit, joiden avulla roska-astiat liukuvat ulos kun kaapin ovet avataan.

Stala-roskisvaunu-EkoLine-sopsortering-EKO-2PK-EKO-1K.jpg

Isoimpaan roska-astiaan kerätään energiajäte, jota arjessa tulee suhteessa eniten. Toisen roskavaunun kahteen pienempään astiaan kerätään sekajäte ja biojäte, joka lajitellaan vihreän biokannen alle. Kannen alla oleva aktiivihiilisuodatin imee itseensä epämiellyttävät hajut, joten bioroskiksen tuoksut eivät leviä kaapista ulos.

Vihreisiin ongelmajäteastioihin kerätään lamppujen polttimot sekä paristot. Pienet astiat on helppo ottaa mukaan kauppareissuille ja tyhjentää ne samalla keräysastioihin. Allaskaapin hyllyllä on lisäksi tilaa pienille astioille lasi- ja metallipurkkeja varten.

Stala-ongelmajäteastia-EkoLine-problemavfall-litet-kärl.jpg

Lopputulos miellyttää

Keittiö on remontin jälkeen huomattavasti valoisampi ja mukavampi käyttää kun tärkeimmät toiminnot on saatu uudistettua. Vesipistettä ja roskiksia tulee käytettyä jääkaapin ohella eniten, joten niiden toimivuus on arjen sujumisen kannalta olennaista. Asukkaat ovat lopputulokseen tyytyväisiä, sillä keittiö saatiin freesattua kohtuullisella budjetilla ja nopeassa aikataulussa. Nyt vanha, puunvärinen keittiö tummine tasoineen on enää muisto vain.

Stala-keittiöremontti-valmis-köksrenovering-färdig-01.jpg


Lue myös:
StalaTex - kuvioidut työtasot keittiöön ja kodinhoitohuoneeseen
Keittiöremontti 50-luvun kerrostalossa
Teräspinnan puhdistusohje

Kaikki uutiset

Liity Stalan yhteisöön

#stainlessforlife