Katsaus Tukholman sisustusmessuihin 2023

Tukholman sisustusmessut järjestetään 7.-11.2.2023 Tukholman messukeskuksessa 71. kerran. Tapahtuma on maailman johtava skandinaavisen muotoilun kohtaamispaikka, joka houkuttelee paikalle vieraita yli 100 maasta.

Stala kävi paikan päällä tutustumassa trendeihin ja skandinaaviseen muotoiluun, josta alla mielestämme kiinnostavimmat teemat ja kohteet. Vastuullisuus-teema esittäytyy messuilla voimakkaana, Lifestyle näyttäytyy erilaisina ulkotiloina sekä uutuutena tullut Scandinavian Design Awards kerää huomiota ruotsalaiseen, norjalaiseen, suomalaiseen ja tanskalaiseen muotoiluun. Nuorten muotoilijoiden alue Green House valloitti leikkisyydellään.

Pehmeät maanläheiset värit trendaavat

Pehmeät ja murretut värit jatkavat voittokulkuaan myös Tukholman sisustusmessuilla. Hempeät vaaleanpunaiseen, ruskeaan sekä vihreään ja siniseen taittavat sävyt näkyvät niin tekstiileissä, huonekaluissa kuin maalatuissa pinnoissakin.

SFF23_01.jpg

SFF23_02.jpg

SFF23_03.jpg

SFF23_04-2.jpg

SFF23_04.jpg

SFF23_05.jpg

Murretut vihreän ja keltaisen sävyt yhdistettynä selkeään muotokieleen ovat retro-henkisiä.

SFF23_06.jpg

Metallipinnoilla messingin ja kuparin, mustan sekä teräksen värit olivat valloillaan niin valaisimissa kuin huonekaluissakin.

SFF23_07.jpg

SFF23_08.jpg

SFF23_09.jpg

Vaikka hempeät murretut värit olivatkin valloillaan Tukholman sisustus- ja huonekalumessuilla, löytyi tästä myös poikkeuksia.

SFF23_10.jpg

SFF23_11.jpg

Vaalea puu oli suosittu sisustuselementti huonekaluissa.

SFF23_12.jpg

SFF23_13.jpg


Vastuullisuus

Vastuullisuus näyttäytyi yhtenä sisustusmessujen kantavana teemana erilaisine ulostuloineen. Now or never – 1 kg CO2e toi käsien ulottuville eri materiaalien hiilijalanjälkeä esittäen konkreettisesti 1 kg hiilidioksidipäästöillä aikaan saatavaa materiamäärää. Huolenaihe globaalista päästöjen vähentämisen tarpeesta yli puolella vuoteen 2030 mennessä on ollut näyttelyn inspiroijana. Merkittäviä muutoksia tarvitaan nyt!

SFF23_14.jpg

Vastuullisuusteema näyttäytyi osastoilla monin eri tavoin. Monet näytteilleasettajat keskittyivät kiertotalousratkaisuihin, toiset materiaalinkäytön vähentämiseen, kolmannet jätevirtojen poistamiseen tai kertakäyttökulttuuria vastustavaan Slow Production -konseptiin, jossa paikallisen tuotannon ja raaka-aineiden käytön kautta pyritään mahdollisimman kestävään elämäntapaan.

SFF23_15.jpgT-paidat olivat saaneet uuden käyttötarkoituksensa tuoleina.

SFF23_16.jpgTuotantoprosessin ekotehokkuus, kuten käytettävien värien kierrättäminen on ajankohtaista.

SFF23_17.jpgMateriaalien vähentäminen ja kierrättämisen helpottaminen muotoilun keinoin olivat osa vastuullisuus -teemaa.

Vastuullisuuden merkityksen kasvu näyttäytyi myös uutena The Nude Edition -alueena, jossa osastot oli rakennettu 100% kierrätetystä komposiittipakkausjätteestä, jotka ovat näyttelyn jälkeen täysin uudelleen kierrätettävissä.

SFF23_18.jpgBiokomposiitista 3D-tulostusteknologialla valmistetut huonekalut ovat 100% kierrätettävissä.

SFF23_19.jpgTäysin kierrätettävät mattolaatat ovat yksi esimerkki vastuullisuus-teemasta.

 

Lifestyle

Ulkoelämisen lifestyle näkyi myös messuilla erilaisina ulostuloina. Huonekalut oli pyritty esittämään mahdollisimman luonnollisessa käyttöympäristössään, jota maustivat muun muassa viherseinät. Ulkona elettävää elämäntapaa edustivat myös ulkotyöpisteet.

SFF23_20.jpg

SFF23_21.jpg

SFF23_22.jpg


Green house – nuorten suunnittelijoiden kansainvälinen ponnahduslauta

Green house -näyttelyssä nuoret suunnittelijat pääsevät näyttämään ideoitaan tässä leikkisässä tilassa. Näyttely koostuu 32 suunnittelijan ja 30 muotoilukoulun tuotoksista 18 eri maasta.

SFF23_23.jpgKahden nuoren artistin värikkäitä taidonnäytteitä – CHEF DECO.

Scandinavian Design Awards

Tänä vuonna uutuutena oli myös Tukholman sisustusmessujen ja kustantamo It Is Median luoma skandinaavista muotoilua, arkkitehtuuria ja sisustusta korostava palkinto Scandinavian Design Awards. Palkinnon kahdeksan kategoriaa sisältävät mm. Vuoden suunnittelijan, Vuoden vastuullisuuspalkinnon sekä Vuoden nouseva tähti (Rising Star of the year)-palkinnon.

SFF23_24.jpgRising Star of the year 2023 -palkinnon voittaja Antrei Hartikainen on suunnitellut Parasol -pöytäsarjan, joka nähtiin Tukholman sisustusmessuilla ensimmäistä kertaa.

 

Front – messujen kunniavieras

Tukholman sisustus- ja huonekalumessujen kunniavieraana toimivalla Front’lla on mielenkiintoinen näyttely pääsisäänkäyntiaulassa. Tarina on alkanut jo 2004, kun Front oli esillä Green Housessa, nuorille suunnittelijoille tarkoitetussa näyttelyssä, ja nyt 19 vuotta myöhemmin he palaavat messuille ensimmäisenä ruotsalaisena kunniavieraana upean installaation voimin. Tukholman huonekalumessuille Front on luonut näyttelyn, jossa huipputeknologia yhdistyy perinteisiin tekniikoihin, kuten kudontaan ja kirjontaan. Installaatio yhdistää myös valo- ja musiikkitaiteen osaksi elämystä. Suosittelemme kokonaisuuteen tutustumista.

SFF23_25.jpg

Lue lisää:

> Tukholman Sisustusmessut 2023

Kaikki uutiset

Liity Stalan yhteisöön

#stainlessforlife