Herkulliset vappumunkit-ohje

Yllätä vappuna perhe tai ystävät tekemällä helpot ja herkulliset vappumunkit. Munkkitaikina on käytännössä vähärasvaisempi, -sokerisempi ja hieman löysempi pullataikina, joka paistetaan rasvassa. Valmistus on helppoa, mutta vaatii hieman aikaa. Vaivannäkö kannattaa, sillä ensipuraisu vastapaistettuun ja sokeroituun munkkiin maistuu mahtavalta!

Munkit kuuluvat vappuun

Näitä aineita tarvitset:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1 rkl kaardemummaa
1 kananmuna
13 - 15 dl vehnäjauhoja
75 g voita tai margariinia

Paistamiseen rypsiöljyä tai kookosrasvaa, pinnalle hienoa sokeria.

Tee näin:
Liota hiiva kädenlämpöiseen, 37 - 41 asteiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kaardemumma ja kananmuna. Lisää jauhot vähitellen ja lopuksi sulatettu, jäähtynyt rasva. Jätä taikina peitettynä kohoamaan lämpimään / vedottomaan paikkaan. Pyörittele taikinasta pikkupullia ja laita ne liinan tai leivinpaperin päälle, jossa on hieman jauhoja. Kohota pullat kaksinkertaisiksi. Jos haluat tehdä munkkirinkeleitä, paina jokaiseen kohonneeseen pullaan sormella reikä keskellä ja suurenna reikää sormia pyörittämällä.

Kuumenna rypsiöljy tai kookosrasva noin 180 asteiseksi. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla tai taikinanokareella, sen tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa. Jos sinulla on digitaalimittari, voit käyttää sitä lämmön mittaamiseen. Muistathan pitää kattilan kannen lähettyvillä siltä varalta, että rasva kuumenee liikaa. Älä päästä vettä kattilaan!

Paista munkit laittaen varovasti öljyyn kypsymään, käännä paiston puolivälissä. Nosta munkit talouspaperin päälle valumaan ja pyörittele sokerissa. Nauti yhdessä ystävien kanssa, tarjoa kyytipojaksi simaa tai muuta sihijuomaa! Valmiit munkit säilyvät tarjoilukelpoisina myös seuraavaan päivään.

Vappumunkit leikkuulaudalla

Rasvan kierrätys:
Muistathan, ettei paistorasvaa saa kaataa viemäriin tai laittaa nestemäisenä jäteastioihin. Jäähtyneen rasvan voi kaataa kompostiin tai esim. talouspaperiin imeytettynä biojäteastiaan. Jos biojätettä ei kerätä, voi rasvan laittaa jäähdytettynä sekajäteastiaan hyvin suljetussa tölkissä tai rasiassa.

Tutustu myös muihin resepteihin ja arjen vinkkeihin Inspiroidu-sivullamme!

Kaikki uutiset

Liity Stalan yhteisöön

#stainlessforlife