Mikkelin Asuntomessut 2017

Stala-tiimi oli paikalla Mikkelin asuntomessujen pressipäivänä kun kohteet esiteltiin ennen messujen virallista avautumista suurelle yleisölle. Suurin mielenkiintomme kohdistui tietenkin keittiöihin ja kodinhoitohuoneisiin, niiden materiaaleihin ja käytännöllisyyteen.

Mikkelin Asuntomessujen Avajaisseremonia

Messujen yleisilme ja -vaikutelma

Mikkelin asuntomessualue sijaitsee luonnonkauniilla paikalla, vain 3 kilometrin päässä keskustasta. Vaikka vain osalla tonteista on oma ranta, oli useimmista messutaloista näkymä järvelle. Tonttien reunat oli maastoutettu kauniisti kuntalla, joka sopii hyvin mäntymetsään ja järvimaisemaan. Pihojen sisäänkäynnit oli useimmissa tapauksissa kivetetty kauniisti ja istutukset suunniteltu sopimaan talon ja ympäröivän maiseman tyyliin.

Villa Kuusikko

Talojen keskikoko oli noin 140 m2, mikä on vähemmän kuin aiempina messuvuosina. Tietenkin joukossa oli suuria ”luksustaloja”, mutta suurin osa oli ns. tavallisille pariskunnille ja perheille suunniteltuja koteja. Arjen luksusta useaan kotiin toivat terasseille sijoitetut poreammeet ja taloihin sisälle integroidut äänentoistolaitteet. Suuremmissa, kaksikerroksisissa taloissa oli komeita terasseja yläkerrassa – järvinäkymällä ja ilman.

Lattioissa oli käytetty upeita laattoja sekä parkettia. Kylpytilojen laattavalinnat olivat kauniita ja tekivät yhdessä kalusteiden ja tekstiilien kanssa tiloista ylellisen tuntuisia. Vaaleiden pintojen lisäksi seinä- ja kalustemateriaaleissa oli käytetty pehmeitä, murrettuja sävyjä sekä dramaattista mustaa. Tekstiilivalinnat suosivat laadukkaita luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa, puuvillaa ja villaa. Lähes poikkeuksetta taloissa oli suuret ikkunat, jotka päästävät paljon luonnonvaloa sisään. 

Wave -talon keittö ja ruokailutila
Suihkutilojen kiviseinä

Messutalojen keittiöt – mustaa, valkoista ja puun sävyjä

Keittiöiden värityksessä musta oli pop, etenkin puuhun yhdistettynä. Oli hienoa huomata, että Euroopassa nähdyt trendit ovat rantautuneet myös Suomeen ja valkoiset keittiöt ovat saamassa haastajan tyylikkäästä mustasta ja rouheasta puusta. Messuilla nähtiin useita tyylikkäitä tummia keittiöitä, esimerkiksi kohteissa Pala (2),  Honka Ink (10) sekä Minun Valo (25).

Honka Ink Keittö

Vaaleita keittiöitä löytyi toki messuilta useasta kohteesta ja erityisesti ne valkoiset keittiöt, joihin oli yhdistetty puuta tuomaan lämpöä ja ilmettä, olivat kauniita kokonaisuuksia. Esimerkiksi kohteen 11 Kontio Toive keittiö oli yleisilmeeltään valoisa, avara ja moderni. Villa Saimaanhelmen (13) keittiö oli vaalea ja eleetön, säilytys ja kierrätys oli tässä keittiössä mietitty todella tarkkaan. Myös Casa WelliKulhon (18) keittiö oli raikas ja kodikas valkoisen ja puun yhdistelmä.

Kontio Toive, vaalea keittiö

Aamiaiskaapit, joista on puhuttu viime vuoden puolelta saakka, olivat toden teolla vallanneet messukeittiöt. Useassa kohteessa nähtiin aamiaistarvikkeet taakseen piilottavia kaappiratkaisuja.

Honka Ink, Aamiaskaapin sisältö

Keittiöt ovat pysyneet jo pitkään avoimina tiloina ja ne yhdistyvät oleskelutiloihin saumattomasti. Ruoanlaitto ja seurusteleminen sujuvat luontevasti kun tilat ovat avaria ja suunniteltu toimimaan asukkaiden ehdoilla. Saarekkeet toimivat tilanjakajina ja käytännöllisinä laskutasoina sekä tarjoilupöytinä

Tasomateriaaleissa kivi-/komposiitti oli suosituin materiaali, johon oli asennettu joko komposiitti- tai rst-allas, useimmiten huullokseen tai alta-asennuksena. Hyvänä kakkosena tulivat laminaattitasot, joihin useimmiten oli valittu hana-alueellinen rst-allas, mikä onkin oiva ja vesiturvallinen valinta. Puu- ja terästasot jäivät suosiossa kivi- ja laminaattitasojen jälkeen, mutta sopivat hienosti valittuihin kiintokalusteisiin ja muuhun sisustukseen.

Vallitseva allastrendi on yksi suuri allas 60 cm allaskaappiin. Yksialtaisia ratkaisuja nähtiin valtaosassa kohteita, joko hana-alueella tai ilman. Suurissa altaissa mahtuu hyvin tiskaamaan kattilat, paistinpannut ja uunipellit kun melkein kaiken muun voi pestä astianpesukoneessa. Lyhyet laskutasot helpottavat ruoan esivalmistelua ja tiskausta mikäli tasomateriaali ei ole vedenkestävää, kuten kivi tai ruostumaton teräs.

Valkoharmaa keittiö kultaisella hanalla

Kodinkoneet olivat totuttuun tapaan integroituja ja välitilan valaistus oli useimmiten ratkaistu led-nauhalla. Perinteisten seinään tai kattoon asennettujen liesituulettimien haastajana nähtiin useassa kohteessa lieteen integroitu tuuletin. Tämä vahva trendi nähtiin jo Euroopan messuilla aiemmin talvella ja nyt se on toden teolla rantautumassa myös Suomeen.

Lieteen integroitu liesituuletin

Yhteenvetona voisi todeta, että ainakin messukeittiöt seuraavat eurooppalaisia trendejä ja me suomalaiset olemme rohkaistumassa värien käytössä. Musta ei automaattisesti pienennä tilaa, vaan on yksinkertaisen tyylikäs ja helppo väri yhdistää muita värejä ja materiaaleja. Puun sävyjen lisäksi trendikkäät harmaasävyiset materiaalit, kuten kivi, mikrosementti ja rosteri ovat oiva valinta keittiön välitilaan, hanaan ja altaaseen.

Kodinhoitohuoneet jakautuivat kahteen leiriin

Kodinhoitohuoneissa kiinnitimme huomiota siihen, että yllättävän moni tila oli rakennettu ilman allasta. Kylpyhuoneen yhteydessä olevissa kodinhoitohuoneissa käsienpesu onnistuu helposti, mutta käsipyykki, kukkamultien vaihto tai kumisaappaiden pesu voisivat sujua näppärämmin kun kodin huoltotiloissa olisi reilun kokoinen allas.

Komposiittiallas kodinhoitohuoneessa

Toisissa taloissa huomasi selvästi, että suunnitteluvaiheessa oli panostettu pyykin ja harrastusvälineiden huoltoon. Tilaa oli varattu sopivasti ja toiminnot suunniteltu järkevästi käden ulottuville. Reilun kokoiset altaat ja rst-tasot helpottavat arjen askareita kun pienistä vesiroiskeista ei tarvitse kantaa huolta.

Terästaso kodinhoitohuoneessa

Kodinhoitotilojen kalusteet olivat useimmiten vaaleita, eli keittiöiden musta trendi ei yltänyt aivan samassa mittakaavassa huoltotiloihin saakka. Talotekniikkaa oli osassa kohteita piilotettu kodinhoitohuoneen kalusteiden taakse, esimerkiksi Saimaan Aava-kohteen kalustanut GL-keittiöt oli nerokkaasti piilottanut ilmanvaihtokoneen kaapin ovien taakse ja saanut lisää säilytystilaa seinähyllyillä.

Kaiken kaikkiaan messut noudattelivat Euroopan messuilta ja sosiaalisen median kautta viime aikoina nähtyjä trendejä niin värityksen kuin materiaalienkin suhteen. Päällimmäisenä messutaloista jäi mieleen avaruus ja valoisuus sekä uskallus käyttää tummia sävyjä tunnelmanluojina. Ensi vuonna asuntomessut ovat Porissa, jossa ainakin suunnittelu, jos ei vielä rakentaminen ole täydessä käynnissä. Jännityksellä odotamme minkälaisia koteja länsirannikolta silloin löytyy.

 

Messuterveisin,

 Merja Piirainen
Markkinointikoordinaattori

Saimaan maisemaa

Kaikki uutiset

Liity Stalan yhteisöön

#stainlessforlife