Vegaanin harmaan päivän suklaapiristys

24.7.2017

Kesän harmaat sadepäivät ovat oiva syy viettää päivää sisällä luomassa leipomuksia, joita voi nauttia vaikka villasukat jalassa sateenvarjon alla terassilla, tämäkin suklaakakku lämmittää pahemminkin aurinkoa ikävöivän mielen hetkessä. Tämä luomus on herkullinen, ei vaadi erikoisempia kikkoja ja on niin näyttävän kaunis, että kotileipurikin alkoi haaveilemaan loistokkaasta urasta maailmankuuluna kakkuleipurina.

Tämän kakun reseptissä ei ole sen kummempia aineksia, mutta tässä muutama vinkki ainesten ostamiseen, jotta ei tarvitse kaupassa viettää monta kymmentä minuuttia hyllyjen välissä miettimässä, että olikohan tämä margariini nyt vegaaninen vai ei.

Margariinit eivät ole aina automaattisesti vegaanisia, useassa on maitoa jossain muodossa tai eläinperäistä D-vitamiinia. Hyvä vegaaninen margariini, joka sopii kaikkeen ruoanlaittoon on tummansininen Keiju, eli laktoositon 70%.
Osa tummista suklaista on vegaanisia, mutta yllättävän monessa on maitoa jossain muodossa. Pirkan luomu reilun kaupan tummaa suklaa tai Pandan tumma suklaa ovat molemmat hyviä valintoja.
Kasvikermat, sekä normaalit että vaahtoutuvat, löytyvät normaalisti kylmähyllystä lehmänmaitokermojen vierestä. Jos ostat Plantin vaahtoutuvaa kaurakermaa: kyllä, sen kuuluu olla paketissa tönkköä, puristat vaan kulhoon ja vispaat ilmavaksi!
Kasvimaidot – paitsi tuorekasvimaidot, kuten Alpron tuoremantelimaidot – eivät vaadi kylmäsäilytystä avaamattomina ja ne löytyvät kuivahyllyistä, kaupasta riippuen joko omana hyllynään tai yleensä UHT-maitojen vierestä.
Kasvimaitojen kohdalla kauratuotteet ovat ekologisin vaihtoehto Suomessa, kaura kun on lähellä tuotettua. Leivonnassa voi käyttää kuitenkin haluamaansa tuotetta ja niitä onkin mistä valita: muunmuassa manteli, soija, cashew, riisi ja hasselpähkinä. Useammasta juomasta on sekä makeutettu että makeuttamaton vaihtoehto, myös maustettuja, kuten suklaan makuisia, voi käyttää leivonnassa, vähentää vain sokerin määrää reseptissä.

Pitkän saatetekstin jälkeen vihdoinkin itse asiaan, eli tähän taivaalliseen suklaakakkuun! Ohje on Viena Jurvelin ja Kaisu Jouppin kirjasta ”eat cake!”.

Suklaatäytekakku mansikoilla

Kakkupohja:

3 dl sokeria
ripaus suolaa
1,5 dl rypsiöljyä (myös auringonkukkaöljy tai muu miedon makuinen öljy sopii)
2 dl omenasosetta
0,5 tl aitovaniljajauhetta (vaniljasokeri sopii myös, maku ei vaan tietenkään ole yhtä intensiivisen vaniljainen)
1 rkl leivinjauhetta
6 dl vehnäjauhoja
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
3 dl vichy-kivennäisvettä
0,5 dl kahvia kostutukseen

Suklaamoussetäyte:

1 tlk (2-2,5 dl) vaahtoutuvaa soija- tai kauravispiä
100g vegaanista tummaa suklaata
1 rkl tomusokeria
0,25 tl aitovaniljajauhetta (kts. ylempänä)
ripaus suolaa

Kaakaokuorrute:

100 g vegaanista margariinia
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
n 250-500 g tomusokeria
ripaus aitovaniljajauhetta (kts. ylempänä)
2 rkl kasvimaitoa

Suklaakastike:

4 rkl kasvikermaa
1 rkl agavesiirappia (muutkin siirapit sopivat, myös tumma siirappi, joka löytyy varmaan useimmalta kaapista)
1 rkl vegaanista margariinia
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
35 g vegaanista tummaa suklaata

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen
Sekoita isossa kulhossa sokeri, suola, rypsiöljy, omenasose ja vaniljajauhe. Yhdistä pienemmässä kulhossa leivinjauhe vehnäjauhoihin. Sekoita joukkoon kaakaojauhe.
Kaada ensin puolet jauhoista sokeriseokseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot ja kivennäisvesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Älä sekoita liikaa, jotta veden hiilihapot eivät karkaa.
Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle syvälle uunipellille ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Paista uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pohjaan työnnettyyn puiseen tikkuun ei jää taikinaa.
Anna kakkupohjan jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. Kakusta voit tehdä haluamasi muotoisen leikkaamalla, mitä pienempiä paloja, sitä enemmän kerroksia. Kuvan kakussa on neljä kerrosta.

Valmista täyte. Vaahdota vispi ilmavaksi. Sulata suklaa joko vesihauteessa tai varovasti mikrossa, mikrossa on aina vaarana, että suklaa palaa, joten vesihaude on parempi keino, jos se on mahdollista toteuttaa. Lisää vaahtoon suklaasula, tomusokeri, vanilja ja suola, kääntele seos tasaiseksi.
Kostuta kakku kerroksittain kahvilla ja täytä suklaamoussella. Laita kakku tekeytymään jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi, jotta kuorruttamisesta tulee helpompaa. Tee kuorrutte kakun jääkaappiloman aikana.

Vaahdota hieman pehmennyt margariini sähkövatkaimella. Vatkaa joukkoon kaakaojauhe, puolet tomusokerista ja vanilja. Lisää lopuksi kasvimaito ja sekoita. Lisää tomusokeria tarpeen mukaan niin, että kuorrute on jämäkkää, mutta hyvin levittyvää.
Levitä kuorrute kakun päälle kahdessa osassa, laittaen kakun jälleen jääkaappiin puoleksi tunniksi levitysten välissä.

Tee suklaakastike sekoittamalla kerma, siirappi, margariini ja kaakaojauhekattilassa, kuumenna (älä anna palaa pohjaan, kannattaa sekoittaa pohjaa myöten koko ajan) lähes kiehuvaksi ja ota pois liedeltä. Lisää suklaa pieninä paloina ja sekoita.
Anna jäähtyä hieman, ja kaada kakun päälle. Voit levittää kastiketta esimerkiksi veitsellä, jotta se valuu kauniisti reunoja pitkin.
Halutessasi koristele kakku marjoilla. Voit myös koristella kakkua suklaalastuilla, vuole ylijääneestä suklaasta kierteitä vaikka kuorimaveitsellä.

Nyt ei ole muuta jäljellä kuin ottaa iso lautanen ja istua rauhassa nauttimaan palaa suklaataivasta!