Juhannuspöydän modernimpi menu

20.6.2017

Moderni juhannuspöydän menu

Juhannus on yöttömän yön, tuoksuvien kukkien ja keskikesän juhla. Unohda tänä vuonna perinteiset sillit, snapsit ja potut ja loihdi helppo juhannusmenu suositun Sivumaku –blogia pitävän Jani Kinnusen reseptien avulla. Tee alkuruoaksi caprese burgerit, pääruoaksi mureaa grillikylkeä BBQ-kastikkeella ja jälkiruoaksi suussa sulavat feta-mansikat. Kata pöytä koreasti keskikesän sävyihin ja nauti juhannusherkuista mukavassa seurassa.

Juhannuspöytä katettu ystäville

Alkuruoka: Caprese "burgeri"

4 hlölle
1 - 2 kesäkurpitsaa
2 mozzarellapalloa
3 - 4 tomaattia
1 puntti basilikaa
1 rkl kuivattua oreganoa
0,5 dl neitsytoliiviöljyä
basilikavinegrettiä (ohje alhaalla)
suolaa
mustapippuria

Leikkaa kesäkurpitsat n. sentin paksuisiksi kiekoiksi. Laita isolle lautaselle tai muovipussiin. Kaada päälle oliiviöljyä ja kuivattua oreganoa niin, että sitä riittää kaikille kiekoille. Anna marinoitua 1-4 h (toimii kiireessä myös ilman marinointia). Grillaa tai paista kesäkurpitsat pehmeiksi. Mausta hiukan suolalla ja pippurilla. Anna hetki jäähtyä, ettei mozzarella sula niiden päällä. Leikkaa mozzarella ja tomaatit n. 5 mm paksuisiksi kiekoiksi. Laita mozzarellaviipale kesäkurpitsan päälle. Sitten päälle 1-2 basilikanlehteä ja tomaattikiekko hatuksi. Lorauta päälle basilikavinegrettiä.

Basilikavinegretti:

1/3 punttia basilikaa
1 dl neitsytoliiviöljyä
2 - 3 rkl valkoista viinietikkaa/balsamicoa
1 tl dijon-sinappia
suolaa

Muserra basilika morttelissa tai sauvasekoittimella mössöksi. Sekoita yhteen kaikki ainekset paitsi öljy. Kaada öljy ohuena nauhana sekaa koko ajan sekoittaen. Niin, että ainekset ovat lopulta tasaisesti sekaisin. Maista ja mausta mieleiseksi. Mikäli ainekset painuvat kerroksiksi, sekoita kunnolla ja lorauta caprese-burgerien tai salaatin päälle.

Caprese burgerit leikkuulaudan päällä

Pääruoka: Grillikylkeä BBQ-kastikkeella

1 kg grillikylkeä
suolaa

BBQ-kastike

1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä
2,5 dl ketsuppia
1 dl tummaa siirappia
0,5 dl tummaa sokeria
0,5 dl colaa
2 rkl worchestershire-kastiketta
3 tl chilirouhetta
2 tl suolaa
2 rkl timjamia, oreganoa ja rosmariinia
1 rkl savupaprikajauhetta
2 tl tabascoa
2 rkl punaviinietikkaa

Keitä lihaa suolatussa vedessä 45 min. Jos ei mahdu kokonaisena kattilaan, laita puoliksi. Jäähdytä. Tee lihan keittyessä bbq-kastike.

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna kattila ja lorauta sille oliiviöljy. Lisää sipuli- ja valkosipulisilppu ja kuullota niitä hetki. Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin. Anna hautua 20 min. Soseuta. Maistele ja mausta mieleiseksesi. Jäähdytä. Kaada kastike marinadiksi lihan ympärille, mutta säästä kastiketta ainakin lasillinen grillissä sivelyä varten. Anna lihan marinoitua yön yli, mutta vähintään pari tuntia. Hyvää siitä tulee tosin pelkällä glaseerauksellakin. Ajan kanssa tietenkin parempaa.

Lämmitä grilli kuumaksi ja anna läskin käristä. Kääntele lihaa, jotta joka puoli saa hivenen hiiltyneen kuoren. Eli karsinogeeniä kehiin, mutta kohtuudella.

Grillissä valmistuu grillikylki juhannuspöytään

Jälkiruoka: Feta-mansikat

mansikoita
fetaa
juoksevaa hunajaa
fenkolinlehtiä
amaranttia (ei pakko, antaa rakennetta)

Paahda amaranttia kullanruskeaksi kuivalla pannulla. Leikkaa fetasta mieleisesi paksuinen jalusta mansikalle (noin sentin siivu on aika bueno). Aseta juuston päälle fenkolinlehtiä. Laita mansikka päälle. Lorauta hunajaa päälle. Ripottele pinnalle amaranttia.

Jälkiruoka on maukas feta-mansikka

Ei muuta, kun juhannuksen viettoon perheen tai ystävien kesken - ihanaa juhannusta!

Ystävät terassilla juhannuspöydän äärellä